‘Kustom Kulture’ (εισαγωγή)

Το ‘Kustom Kulture’ είναι ένας όρος που χρησιμοποιείται για να περιγράψει το σύνολο των πολιτιστικών κινημάτων / υποκουλτούρων που σχετίζονται με τις μετατροπές οχημάτων που ξεκίνησαν στις ΗΠΑ γύρω στη δεκαετία του '50.

Διαμορφώθηκε από τους ‘greasers’ και τους ‘rockabillies’ της δεκαετίας του 1950, τους ‘drag-racers’ της δεκαετίας του 1960, τους ‘low-riders’ της δεκαετίας του 1970, τους ‘hard rockers’ της δεκαετίας του 1980, τους ‘metal-heads’ και τους ‘psychobillies’ της δεκαετίας του 1990, αλλά και όλους τους ενθουσιώδεις ‘revivalists’ του 2000. Σήμερα, η νέα τεχνολογία, τα βελτιωμένα υλικά και οι σύγχρονες τεχνικές, σε συνδυασμό με την τρέλα της ‘παλιάς σχολής’ ol'skool δρουν ως το καύσιμο για να επαναπροσδιορίσουμε το μέλλον.

Οι καλλιτέχνες της αερογραφίας, οι ‘pin-stripers’, οι καλλιγράφοι πινακίδων, οι σχεδιαστές τατουάζ και μόδας, μαζί με τους μετατροπείς οχημάτων και κινητήρων έχουν όλοι τους συμβάλει στη διαμόρφωση της θρυλικής ‘Kustom Kulture’.

Η Τέχνη της Αερογραφίας

Ο αερογράφος ‘airbrush’ είναι ένα εργαλείο πιεσμένου αέρα με μορφή στυλό, που ψεκάζει βαφή για τη δημιουργία έργων τέχνης και εξειδικευμένων εργασιών βαφής. Η τέχνη της αερογραφίας airbrushing είναι μοναδική, γιατί δεν έχει καμία σχέση με τις παραδοσιακές τεχνικές ζωγραφικής και σχεδίου, με το αισθητικό της αποτέλεσμα να είναι πολλές φορές πολύ πιο εντυπωσιακό και φυσικό.

Είναι μια αρκετά δύσκολη τεχνική, όπως και αυτή του τατουάζ, όπου δεν είναι πολλοί οι καλλιτέχνες του αερογράφου που κατάφεραν να υπερβούν το επίπεδο της ‘παιδικής εργασίας με μόλες’ και να φτάσουν στη σφαίρα των καλών τεχνών! Μιλώντας για ποιότητα, λεπτομέρεια και ρεαλιστική αερογράφηση με ελεύθερο χέρι αυτά είναι τα χαρακτηριστικά της τέχνης μου. 

Υλικά και Τεχνικές της Αερογραφίας

Στo AnexitiloN art & design studio, χρησιμοποιούνται ΜΟΝΟ υψηλής ποιότητας υλικά, από τις καλύτερες βιομηχανίες των ΗΠΑ. Για το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα, χρησιμοποιούνται ειδικά σμάλτα αυτοκινήτου, ένας συνδυασμός από αδιαφανή, διαφανή, πέρλες και μεταλλικά χρώματα. Η όλη ζωγραφική γίνεται σχεδόν 100% με ελεύθερο χέρι, με την παράλληλη χρήση και άλλων ‘Kustom’ τεχνικών όπως ‘marker-striping’, ‘metalflaking’, ‘dotpointing’, επιγραφές, γραφικά λεπτής γραμμής και πολυεπίπεδων διαφανών σχεδίων.

Λόγω του ότι είμαι καλλιτέχνης, προσωπικά δεν αναλαμβάνω αφαιρέσεις σκουριάς, αποκαταστάσεις ζημιών μπογιάς (ραγάδες – αποκολλήσεις), τριψίματα/ αμμοβολές, αποσυναρμολογήσεις/ συναρμολογήσεις, αφαίρεση αυτοκόλλητων, βερνικώματα και polishing. Εάν δεν μπορείτε να μου παραδώσετε τα κομμάτια στη σωστή κατάσταση για να αερογραφηθούν τότε κανένα πρόβλημα. Έχω μια επαγγελματική ομάδα που μπορεί να το κάνει για σας έναντι μικρής αμοιβής.

Κόστος – Πληρωμή – Πελάτες

Η πληρωμή γίνεται με τα μισά λεφτά στην αρχή και τα υπόλοιπα με την παράδοση της εργασίας, πάντοτε σε μετρητά. Το συνολικό κόστος ενός έργου τέχνης υπολογίζεται ανάλογα με την πολυπλοκότητα του σχεδίου, το μέγεθος και το κόστος των υλικών. Δεν υπάρχουν κρυφές χρεώσεις και φόροι. Μην ανησυχείτε και οι τιμές μας είναι απόλυτα ανταγωνιστικές. 

Επειδή καμία δουλειά αερογραφίας δεν είναι όμοια με άλλη, γι’αυτό είναι δύσκολο να γίνει απόλυτη σύγκριση τιμών. Παρακαλώ να έχετε κατά νου ότι αυτό που πληρώνετε είναι ανάλογο αυτού που παίρνετε. Μπορώ να προσαρμόσω τα έργα τέχνης ανάλογα με τον προϋπολογισμό σας, αλλά συγγνώμη, δεν κάνω εκπτώσεις στην ποιότητα!

Εξ’ όσων γνωρίζω, η ‘ποιότητα’ είναι ο λόγος που κάνει τους πελάτες μου να έρχονται σε μένα, καθώς είναι το είδος των ανθρώπων που δεν φοβούνται να δοκιμάσουν κάτι νέο. 

Ανεξάρτητα από το πόσο απασχολημένος είμαι, μπορώ πάντοτε να βρω χρόνο για εσάς με σκοπό να σχεδιάσω τη μηχανή/ αντικείμενο των ονείρων σας. Παρακαλώ να είστε υπομονετικοί, διότι η αερογραφία είναι μια πολύ λεπτομερής εργασία και χρειάζεται χρόνο για να γίνει. Το είδος των πελατών που μου αρέσει να συνεργάζομαι είναι αυτοί που είναι ανοιχτοί σε εισηγήσεις και αυτοί που μου δίνουν τη σχετική ελευθερία να προσφέρω τον καλύτερο μου εαυτό! Πάντοτε κάνω αυτό που θέλετε εσείς, όχι αυτό που θέλω εγώ.

Εφαρμογές της Αερογραφίας

Κράνη, μοτοσικλέτες, αυτοκίνητα, φορτηγά, σκάφη, τζετ σκι, τοιχογραφίες, graffiti, πινακίδες, μουσικά όργανα, έπιπλα, καμβάδες, δερμάτινα είδη, παπούτσια, είδη ένδυσης, ιστιοσανίδες, skateboards, ηλεκτρονικοί υπολογιστές και laptops, ανθρώπινο δέρμα (body painting) ... σχεδόν παντού! Ανάλογα με την περίπτωση, χρησιμοποιώ το ανάλογο είδος των χρωμάτων για το καλύτερο αποτέλεσμα χωρίς να διακινδυνεύουμε την υγεία μας.

Φροντίδα της Αερογραφίας

Η προσεκτική χρήση του αντικειμένου, η κατάλληλη αποθήκευση, ο καθαρισμός και η χρήση polish και κεριού είναι ενέργειες που προστατεύουν μια αερογραφία. Από την άλλη, η αλόγιστη χρήση, το ξύσιμο, ο καθαρισμός με ακατάλληλα διαβρωτικά, η επαφή με καύσιμα ή αναθυμιάσεις καυσίμων μπορούν να βλάψουν το χρώμα. Όπως γνωρίζετε, δεν υπάρχει χρώμα ή υλικό πάνω στη γη που να μην επηρεάζεται από τον ήλιο. Άσχετο αν χρησιμοποιήσω υψηλής ποιότητας προϊόντα, παρακαλώ όπως προστατεύσετε το έργο τέχνης από τις ακραίες καιρικές συνθήκες. Αν φροντίζετε την αερογραφία, αυτή θα διαρκέσει για πάντα.

Σάββας Κουρέας 

(AnexitiloN art work)