Εικαστικός κατάλογος των καλλιτεχνών που έλαβαν μέρος στην εικαστική έκθεση ‘ΚΕΙΜΗΛΙΑ ΜΙΚΡΑΣΙΑΣ ΜΕ ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΜΑΤΙΑ με θέματα εμπνευσμένα από τη Μόνιμη Συλλογή Κειμηλίων του Μικρασιατικού Ελληνισμού της Κύπρου.

ISBN 978-9963-2842-7-6

© Copyright: Σύνδεσμος Μικρασιατών Κύπρου, Λευκωσία 2016

Για τα κείμενα: Οι συγγραφείς

Τα κάτωθι κείμενα αποτελούν αναφορές από τις σελ.13, 34, 35

Σάββας Κουρέας

Γεννήθηκε στη Λευκωσία το 1977. Αρχικά φοίτησε στο ατελιέ του ζωγράφου Λευτέρη Οικονόμου και έπειτα συνέχισε τις σπουδές του στο Mechanical Engineering και στο Design & Technology. Από το 2002 εργάζεται ως καθηγητής ‘Σχεδιασμού και Τεχνολογίας’ και ‘Τεχνών’ σε σχολές της Μέσης Εκπαίδευσης. Παράλληλα, διατηρεί το ατελιέ ‘AnexitiloN art & design studio’ στη Λευκωσία, όπου εργάζεται και δημιουργεί ως ελεύθερος επαγγελματίας εικαστικός-designer.Έχει λάβει μέρος σε εκθέσεις, παρουσιάσεις και δρώμενα στην Κύπρο, στο εξωτερικό και στο διαδίκτυο.

Σκεπτικό:

Μετά τον ξεριζωμό και τον όλεθρο, το μόνο που έχει αξία πια είναι ο άνθρωπος. Αυτός, που τα κατάφερε να μπει σε καράβι, αλλά κι αυτός που ένδοξα έχει γίνει θρύλος. Η ύλη φθείρεται, μαδάει, μα η ψυχή μένει· ως ιερό κειμήλιο της γης της Μικρασίας.

Έργα:

Όπου ψυχής... ζωή’
Aερογραφία με ακρυλικό, χρώματα αυτοκινητοβιομηχανίας και εκχυλίσματα καφέ.
Διαστάσεις: 73cm x 92cm (φωτογραφία του καλλιτέχνη)

‘Εξορισμός’
Aερογραφία με ακρυλικό, χρώματα αυτοκινητοβιομηχανίας και εκχυλίσματα καφέ.
Διαστάσεις: 30cm x 24cm (φωτογραφία του καλλιτέχνη)

Έκθεση σύγχρονων καλλιτεχνών με θέματα εμπνευσμένα από τη Μόνιμη Συλλογή Κειμηλίων του Μικρασιατικού Ελληνισμού της Κύπρου

Δύο πίνακες με μεικτά υλικά του Σάββα Κουρέα τιμούν τους ανθρώπους της Μικρασίας, όσους χάθηκαν, αλλά και όσους κατόρθωσαν να φτάσουν σε μια νέα πατρίδα. Μια πολύ σοφή λαϊκή παροιμία της Κύπρου λέει ‘ο άδρωπος εν ο τόπος τζι ο τόπος εν γέρημος’, που σημαίνει ότι τον τόπο, τη χώρα, την πατρίδα την κάνουν οι άνθρωποι της. Χωρίς αυτούς δεν υπάρχει ο τόπος. Οι δύο πίνακες σε αποχρώσεις σέπιας, παρουσιάζουν μορφές μελαγχολικές, τον θρήνο για την απώλεια, αλλά συνάμα την αξιοπρέπεια και τη λεβεντιά των ανθρώπων της Μικράς Ασίας.

Δρ Ιωάννης Α. Ηλιάδης

Διευθυντής Βυζαντινού Μουσείου και Πινακοθήκης

Ιδρύματος Αρχιεπισκόπου Μακαρίου Γ’