Το Αψέντι είναι ένα ιστορικό ιαματικό ποτό, υψηλής περιεκτικότητας σε αλκοόλ (45-74% κατ 'όγκο). Έχει μυρωδιά γλυκάνισου  και  περιέχει διάφορα βότανα, όπως την ‘Αρτεμισία Αψιθιά’.

Ελληνιστικές καταβολές
Η ιατρική χρήση της Αρτεμισίας (προς τιμή της Θεάς Άρτεμιδος) συναντάται στην αρχαία Αίγυπτο. Εκχυλίσματα Αρτεμισίας αλλά και κρασί με μουλιασμένα φύλλα Αρτεμισίας (αψινθίτης οίνος) χρησιμοποιούνταν ως θεραπευτικά σκευάσματα από τους αρχαίους Έλληνες.
Η χρήση των μη ινδοευρωπαϊκών μορίων «νθ» στη λέξη Άψινθος, αποκαλύπτει τις προελληνικές Πελασγικές της ρίζες.

Επίσης, μεταξύ άλλων συγγραμάτων αναφέρεται και στην ‘Αποκάλυψη’ του Αγίου Ιωάννη.

Υπεύθυνη Κατανάλωση
Εκτός από τις φαρμακευτικές και διεγερτικές του χρήσεις, η υπερβολική χρήση του συστατικού ‘Θουγιόνη’ μπορεί να προκαλέσει όχι μόνο παραισθήσεις, αλλά και ζημιά στο νευρικό σύστημα. Ο ασφαλέστερος τρόπος για να απολαύσετε την ‘Πράσινη Νεράιδα’ είναι με υπεύθυνο τρόπο από ενήλικες, κατανάλωση αποσταγμάτων από εγκεκριμένα αποστακτήρια. Το ‘AnexitiloN art work’ τάσσεται αυστηρά ενάντια σε οποιαδήποτε παράνομη προσθήκη ναρκωτικών και παραισθησιογόνων ουσιών στο αψίνθιο.

Άψινθος, το ποτό των διανοουμένων
Διαμέσω των αιώνων, το ποτό της ‘Πράσινης Νεράιδας’ άγγιξε όχι μόνο τη ζωή, αλλά επηρέασε και ενέπνευσε τα έργα πολλών καλλιτεχνών, συγγραφέων και διανοουμένων όπως Pablo Picasso, Paul Gauguin, Edgar Degas, Edvard Munch, Paul Verlaine, Toulouse Lautrec, A. Modigliani, Vincent van Gogh, Oscar Wilde, Édouard Manet και Salvador Dali.

Το Τελετουργικό της Φωτιάς του Αψέντι

  • Ρίξτε ένα σφηνάκι (περίπου 30ml) αψέντι σε ένα ψηλό κύπελλο.
  • Τοποθετήστε το ειδικό διάτρητο κουτάλι με ένα κύβο ζάχαρης στα χείλη του κυπέλλου.
  • Ρίξτε λίγες σταγόνες αψέντι στον κύβο ζάχαρης.
  • Ανάψτε τον εμποτισμένο κύβο και αφήστε τον να λιώσει στο κύπελλο.
  • Ανακατέψτε με το κουτάλι το ποτό.
  • Προσθέστε λίγο κρύο νερό για να σβήσουν τυχών φλόγες αλλά και για να θολώσει.
  • Εις υγείαν!

Τελετουργικά Κουτάλια
Ο παραδοσιακός τρόπος για να απολαύσετε την ‘Πράσινη Νεράιδα’ είναι να χρησιμοποιήσετε το ειδικό διάτρητο κουτάλι για τη διάλυση κύβων ζάχαρης με τη βοήθεια της φωτιάς. Για το καλύτερο ευεργετικό αποτέλεσμα, το ‘AnexitiloN art work’ παρουσιάζει την ειδική έκδοση κουταλιού από ανοξείδωτο ατσάλι. Το καινοτόμο του σχήμα (πνευματικά κατοχυρωμένο), είναι σχεδιασμένο από τον Σάββα Κουρέα με τρόπο ώστε να μπορεί να στερεώνεται σε κύπελλα για να απελευθερώνει τα πνεύματα της  Αρτεμισίας.

AnexitiloN art work