Περιοδικό ‘ΤΟ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ’(τεύχος 889, γράφει ο Μ. Παπαδόπουλος, φωτο: Ε. Θεοδώρου)

ΤΟ ΑΤΕΛΙΕ ΜΟΥ

Το ατελιέ είναι σαν μια αρένα όπου παλεύεις ζυμώνεις, δημιουργείς, συνδιαλέγεσαι, παρουσιάζεις.

Το εργαστήρι, είναι ένας αυστηρά προσωπικός χώρος, όπου ο καλλιτέχνης παλεύει με τον εαυτό του, ώστε να υλοποιήσει, με τον δικό του μοναδικό τρόπο, το εικαστικό του όραμα.

Αποτελεί τη βάση του δημιουργού, που άλλοτε λειτουργεί σαν ορμητήριο για τις διάφορες – καλλιτεχνικές και προσωπικές εξορμήσεις του και άλλοτε σαν καταφύγιο της δημιουργίας. Λειτουργεί επίσης ως αποθηκευτικός χώρος της πρώτης ύλης, χώρος δειγματισμού, αλλά και ως πεδίο συνδιαλλαγής και διαλόγου με τον κόσμο.

Όλα μέσα στο εργαστήρι συγκλίνουν προς μια κεντρική σχέση, που προσδιορίζεται από τη δομή του χώρου. Όσον αφορά το δικό μου ατελιέ, μπορώ να πω ότι αποπνέει ένα θεατρικό χαρακτήρα, που μεταβάλλεται διαρκώς, ανάλογα με τη διάθεση και τη δουλειά μου. Με λίγα λόγια, είναι κάτι το ζωντανό, που αλλάζει μορφές και μετεξελίσσεται.

Λόγω της αμφίδρομης σχέσης χώρου - δημιουργημάτων, το εργαστήρι λειτουργεί ανά πάσα στιγμή και ως χώρος παρουσίασης, τόσο της ανολοκλήρωτης δουλειάς μου όσο και της ολοκληρωμένης.

Στις απόλυτα προσωπικές στιγμές της δημιουργίας, επιδιώκω να είμαι μόνος στο ατελιέ. Κάποιες φορές, θέλεις να κρύβεις έργα και να τα παρουσιάζεις όταν ενδείκνυται. Οπόταν και επιλέγεις εσύ τις συγκεκριμένες στιγμές που θα ανοίξεις τις πύλες στο κοινό.

Σάββας Κουρέας