Περιοδικό ‘ΤΟ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ’(τεύχος 888, γράφει ο Μ. Παπαδόπουλος, φωτο: Ε. Θεοδώρου)

Η ΤΕΧΝΗ ΧΩΡΙΣ ΤΕΙΧΗ

Μια προσπάθεια να πέσει στον τόπο μας το φράγμα ανάμεσα στην τέχνη και στην κοινωνία είναι η εκδήλωση «Ανοικτά Εργαστήρια εντός των Τειχών» που διοργανώνουν από τις 16-25 Μαΐου, 21 καλλιτέχνες που δουλεύουν στην παλιά Λευκωσία. Ένα κάλεσμα των καλλιτεχνών προς το κοινό για ένα ταξίδι στους δρόμους της εικαστικής δημιουργίας.

«Στην αρχή αντιμετώπισα την ιδέα με κάποια επιφύλαξη. Ερχόμενος στη συνέχεια σε επαφή με τους άλλους καλλιτέχνες διαπίστωσα ότι ήταν μια πολύ ενδιαφέρουσα πρόταση που άξιζε τον κόπο. Για πάρα πολύ καιρό, εργαζόμουν μόνος μου στο στούντιο και οι μόνοι που έβλεπαν τη δουλειά μου ήταν κάποιοι φίλοι που με επισκέπτονταν. Το να δουλεύεις όμως συνέχεια απομονωμένος σε ένα ατελιέ, σε αποκρίνει από πάρα πολλά πράγματα, κλείνεσαι στο καβούκι σου. Έτσι, με τα ‘Ανοικτά Εργαστήρια’ γίνεται ένα άνοιγμα προς τον κόσμο, μια οργανωμένη επαφή.

Από την άλλη, ο χώρος της Παλιάς Λευκωσίας κουβαλά μαζί του μια μεγάλη παράδοση, με αξίες και τρόπους ζωής που επιμένουν να αντιστέκονται στον χρόνο. Θα δοθεί έτσι η ευκαιρία να συναντηθούμε με τους καθημερινούς ανθρώπους της πόλης, να συγχρονιστούμε μαζί τους.

Η παλιά πόλη μας δίνει τόσο την έμπνευση, όσο και την ύλη, τα υλικά της δημιουργίας μας. Αντικείμενα εκτός χρήσης, φθαρμένα από τον χρόνο, πεταμένα εδώ και εκεί, που ζωντανεύουν με το άγγιγμα του καλλιτέχνη».

Σάββας Κουρέας